Підводна іхтіофауна всього світу теж підтримує Україну!


Стрічкова мурена належить до променеперих риб і належить до сімейства Муренових із загону Угреподібних. Є й інші назви особини: носата мурена, чорносмугий або блакитний стрічковий вугор. Риба привертає до себе увагу яскравим зовнішнім виглядом та дивовижними здібностями, відомо, що протягом життя вона може кілька разів змінити стать. Тривалість життя морської риби – невелика, вчені вважають, що вона не перевищує 10 років.



Тіло стрічкової мурени дуже довге, візуально здається, що це зовсім не риба, а справжнісінька змія. Дорослі екземпляри досягають 1,5 метра завдовжки, а забарвлення їх тіла залежить від статі та віку. У риби є дві пари ніздрів. Перші знаходяться на листоподібних відростках, а задні біля очей. На нижній щелепі розташовується 3 відростки, які формою нагадують бороду.


Ведуть ці привабливі екземпляри у водах Індійського океану. Трапляються від узбережжя Східної Африки до Японії. Селяться вони переважно в коралових рифах, ніколи не готують житло, а вибирають для свого проживання поглиблення, кинуті іншими істотами. Побачити екземпляр у природному середовищі – не так просто. Майже весь час стрічкова мурена проводить в укриття, висунувши назовні лише одну голову.


Природа подбала про створення. Тіло мурени змащене спеціальним бактерицидним слизом, завдяки якому вона може проникати у найвужчі ущелини і не отримувати травм. Слиз використовується як будівельний матеріал. Якщо житло мурени знаходиться в піску, риба використовуватиме свій секрет для зміцнення стін. Найчастіше особини селяться поодинці. Вони агресивні навіть стосовно представників свого роду. Вкрай рідко стрічкові мурени живуть парами, витримуючи повний нейтралітет, по відношенню один до одного.



Нюх стрічкової мурени розвинене сильно. Орган має 4 отвори, перша пара має класичну будову, а друга нагадує квіткові пелюстки. Якщо ці відростки прикрити, мурена втратить здатність до добування їжі. Полюють особини поодинці, нападають на свою здобич переважно вночі. Основний видобуток – невеликі риби та краби.


Про те, як відбувається розмноження стрічкових мурен, відомо мало. Вчені лише припускають, що нерест проходить на мілководді. Ікра екземплярів вільно переміщається поверхнею разом із гущею планктону. Пізніше світ з'являються личинки, звані лептоцефелами. Вони мають цікаву будову, їхня голова - кругла, а хвостові плавці закруглені. При народженні тіло є прозорим, його довжина становить 10 мм. Імовірно, личинки переносяться течією по океану на великі відстані. Активний розвиток триває від 8 до 12 місяців. Після цього лептоцефал підростає та обирає собі постійне місце проживання. Статева зрілість настає у 4-6 років.


Особливість стрічкової мурени в тому, що вона легко змінює стать і своє забарвлення. Молоді самці цього виду – непоказні, вони забарвлені у темний колір. У міру дорослішання відтінок змінюється, стає блакитним. Самки в молодому віці зелені, подорослішають жовтими. При досягненні довжини тіла, що дорівнює метру, часто відбувається зміна статі. Цю здатність найчастіше використовують самці. Після перетворення на жіночу особину їхнє забарвлення змінюється з блакитного на жовте. Така особливість була вивчена та доведена лише у 1970 році. До цього, стрічкову мурену було неможливо ідентифікувати і вважали особин представниками різних видів.


Цікавим є інше. Примірники, що вирощуються в океанаріумах, ніколи не змінюють стать. Такі зміни відбуваються тільки в природному середовищі. Чому це відбувалося, вчені з'ясовують.



Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!